Πέμπτη, 14 Αυγούστου 2014

«Πιστεύω πως ο βαρναλικός λόγος δεν θα μπορούσε να βρει καλύτερο εκφραστή από τον Χρίστο Καλαβρούζο. Ιδανικός και αξεπέραστος»


Αυτό το διάστημα παρουσιάζεται σε διάφορες πόλεις η παράσταση «Η Αληθινή απολογία του Σωκράτη» με τον Χρίστο Καλαβρούζο στο μονόλογο.
Με την  παράσταση αυτή, το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ρούμελης επιθυμεί να αποτίσει έναν ελάχιστο φόρο τιμής στον μεγάλο Έλληνα ποιητή Κώστα Βάρναλη καθώς εφέτος συμπληρώνονται 130 χρόνια από τη γέννηση και 40 χρόνια από το θάνατό του.
Σκηνοθεσία: Χρίστος Σιοπαχάς
Σκηνικά-Κοστούμια: Βασίλης Φωτόπουλος
Μουσική: Μιχάλης Χριστοδουλίδης
Το κείμενο αποδίδει ο Χρίστος Καλαβρούζος

Οι επόμενες προγραμματισμένες παραστάσεις είναι:
20/8/2014, Καρπενήσι
24/8/2014, Λιβαδειά
29/8/2014, Συκιές
6/9/2014, Γαλάτσι
9/9/2014, Κορυδαλλός
13/9/2014, Νίκαια
Δεν είναι η πρώτη φορά που ανεβάζει την παράσταση. Από το 1987 και μετά ο Χρίστος Καλαβρούζος έχει υποδυθεί αρκετές φορές τον Βαρναλικό Σωκράτη και κέρδισε το σεβασμό θεατών και ειδικών.
Ενδεικτικά παρουσιάζουμε αποσπάσματα από κριτικές:   

«Ο Σωκράτης-Χρίστος Καλαβρούζος.  Έκανε τους θεατές της πλατείας να ξεσπάσουν σ’ ασταμάτητα χειροκροτήματα-απάντηση στην απόδοση του πρωταγωνιστή».
«ΤΑ ΝΕΑ» 21/10/1988

«Ένα ρεσιτάλ μοναδικής ερμηνείας έδωσε ο Χρίστος Καλαβρούζος.  Ο πρωταγωνιστής μ’ έναν τρόπο μοναδικής υποκριτικής, κατέκτησε με το λόγο του Βάρναλη έκρινε, ανέλυε σατίριζε, χλεύαζε και τα τωρινά πολιτικά δρώμενα με την απολογία του».
«ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ» 17/5/1993

«Στο Εθνικό μας Θέατρο, ο εκλεκτός καλλιτέχνης σκόρπισε ρίγη συγκίνησης με την άφθαστη απόδοσή του… Πιστεύω πως ο βαρναλικός λόγος δεν θα μπορούσε να βρει καλύτερο εκφραστή από τον Χρίστο Καλαβρούζο.  Ιδανικός και αξεπέραστος…».
«ΤΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ» πολιτιστικά 20/11/1993

«Το περασμένο Σάββατο στην ασφυκτική γεμάτη αίθουσα εκδηλώσεων η ερμηνεία του Χρίστου Καλαβρούζου καθήλωσε το πλήθος των νέων, άγγιξε τις ψυχές τους, ξεσηκώνει ενθουσιώδη χειροκροτήματα».
«ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ» 27/6/2011

«Έφθασε στο… πικρόγελο.  Ήταν καθηλωτικός, κατά κοινή παραδοχή, ενσαρκώνοντας το βαρναλικό Σωκράτη.  Ο γνωστός πρωταγωνιστής είχε γνήσιο σεβασμό στο κείμενο του Βάρναλη και τις λεπτές ισορροπίες της σαρκαστικής διαμαρτυρίας του.  Στην απτή αλλά απαράμιλλη βαθιά ερμηνεία του Καλαβρούζου.  Αξίζει να τη δείτε».
«ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ» 27/4/1996

Ο Χρίστος Καλαβρούζος λέει για το έργο και την παράσταση:
«Η αληθινή απολογία του Σωκράτη δια χειρός Κώστα Βάρναλη, σημάδεψε μια ολόκληρη εποχή. Η πρώτη παρουσίαση στο Εθνικό Θέατρο σε σκηνοθεσία Χρ. Σιοπαχά, σκηνικά-κοστούμια Β. Φωτόπουλου και μουσική Μ. Χριστοδουλίδη, μου προσέδωσε ένα δαιμόνιο μεράκι. Τώρα πλέον, ώριμος,  με τραγική πείρα ζωής και τεχνικής, στέκομαι με ευλάβεια, ευθύνη, αγωνία και αγάπη για να αποδώσω και να συμβάλω να αναγνωρισθεί η πολιτική, κοινωνική, ηθική πνευματική αισθητική που τόσο μας λείπει.  Σε μια εποχή κατάπτωσης και σήψης ο Βαρναλικός λόγος θα βοηθήσει την κοινωνία της αδράνειας και της διαιώνισης του «το του κρείττονος συμφέρον» και θα την σπρώξει προς τα εμπρός». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου