Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013

Αντελήφθην και εγώ ότι η θήλεα όνος με προσβλέπει ερωτικώς



Ο Ρένος Αποστολίδης ήταν Ελληνας συγγραφέας,  φιλόλογος και κριτικός της λογοτεχνίας της μεταπολεμικής γενιάς. Αντικομμουνιστής. Τόσο αυτός όσο και η οικογένεια του ήξεραν προσωπικά τον Κώστα Βάρναλη. Ο παππούς του Νίκος Αποστολίδης ήταν πρόεδρος του Επιτροπάτου Σχολείων Φιλιππούπολης το οποίο αποφάσιζε και για τις υποτροφίες. Όπως λέει ο Αποστολίδης, οι υπότροφοι ήταν υποχρεωμένοι μετά το πέρας των σπουδών τους να επιστρέψουν και να διδάξουν στο Γυμνάσιο του Πύργου. Αυτό έκανε και ο Βάρναλης. Εκείνες τις ημέρες που επέστρεψε ο Βάρναλης, τρίτη, τέταρτη ημέρα της παρουσίας του, ο Νίκος Αποστολίδης έτυχε να κάνει επιθεώρηση στο γυμνάσιο και είδε γραμμένο στις τουαλέτες το όνομα του Βάρναλη. Τον κάλεσε και του ζήτησε να φύγει από το γυμνάσιο διότι ως μαθητής έκανε αυτές τις αηδίες.
Αυτό το λέει ο Αποστολίδης σε μια εκπομπή του στο ΤΗΛΕΑΣΤΥ, στην οποία προσπαθεί  με κάθε τρόπο μνα αποδείξει ότι ο Βάρναλης που είναι καλός ποιητής, είναι κομμουνιστής αλλά, όταν λέμε κομμουνιστής, όχι και «κομμουνιστής γραμμής», μη «γραμμικός κομμουνιστής». Το καταγράφουμε, με κάθε επιφύλαξη για το αληθές. Δεν προκύπτει από αλλού. Σε μια συνέντευξή της η σύζυγος του Βάρναλη Δώρα Μοάτσου λέει ότι ο Βάρναλης έφυγε 17 χρονών και έκτοτε δεν ξαναείδε τη μάνα του.
 Σε αυτή την εκπομπή ο Ρ. Αποστολίδης  αναφέρει και ένα άλλο γεγονός ευτράπελο, από τη ζωή του Βάρναλη. Αν είναι αληθές, ίσως το πλέον χαρακτηριστικό για τα ήθη της εποχής και το χαρακτήρα του Βάρναλη.
Μετά την Αργαλαστή όπου συμμετείχε στα Αθεϊκά ο Κώστας Βάρναλης μετατίθεται στα Μέγαρα όπου τον συνοδεύει η φήμη του μαλλιαρού (μέγα αμάρτημα για την εποχή), του άθεου κλπ. Μας είναι γνωστές κάποιες καταγγελίες που του έγιναν από τους κατοίκους εκεί. Όπως ότι δίδαξε ολόκληρο τον Εθνικό Υμνο και από το υπουργείο κλήθηκε σε απολογία. Μια καταγγελία περιγράφει και ο Ρ. Αποστολίδης. 


Ο Κ. Βάρναλης καλείται από το υπουργείο σε απολογία και απαντά (το παραθέτουμε όπως το αφηγείται ο Αποστολίδης):
« Ο υπογράφων γυμνασιάρχης Κωνσταντίνος Βάρναλης έχω την τιμή να γνωρίσω προς το σεβαστόν υπουργείον ότι πράγματι, και εγώ αντελήφθην ότι εκάστην πρωίαν που διέρχομαι προ του κτήματος του κτηματίου τάδε πηγαίνοντας στο σχολείο – για να διδάξει – αντελήφθην και εγώ ότι η θήλεα όνος αυτού – η γαϊδάρα του – με προσβλέπει ερωτικώς. Διαβεβαιώ όμως το σεβαστόν υπουργείον ότι δεν αντεπεκρίθην εις τον έρωτά της – Η καταγγελία που του είχε γίνει είναι ότι είχε φιλενάδα τη γαϊδάρα του κτηματία τάδε. Τόσο ηλίθιοι ήταν οι άνθρωποι και το υπουργείο άλλο τόσο ηλίθιο. Τον καλούσε σε απολογία και βέβαια ο Βάρναλης απάντησε με το χιούμορ του το πασίγνωστο».
Αυτά λέει ο Αποστολίδης. Είναι αλήθεια; Μια λογική εξήγηση είναι πως μπορεί να του έγινε καταγγελία για πιθανή ή υπαρκτή σχέση του Βάρναλη με κάποια γυναίκα (καθόλου απίθανο για τον Βάρναλη) η οποία στην καταγγελία να χαρακτηριζόταν γαϊδάρα (συνήθης χαρακτηρισμός της εποχής για γυναίκες) και κάποιο σαΐνι το υπουργείου να το ερμήνευσε με τον τρόπο που περιγράφει ο Βάρναλης.



2 σχόλια:

  1. Πιθανότερο θεωρώ η καταγγελία να αφορούσε οντως γαϊδούρα. Το κακό είναι πως δεν είναι εύκολο να διασταυρωθούν οι αφηγήσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γύρω από το πρόσωπο του Βάρναλη έχει αναπτυχθει μια σειρά ευτράπελων γεγονότων. Είναι πλέον η μυθολογία που τον συνοδεύει. Εχω ακούσει αρκετές παραλλαγές για το ίδιο γεγονός. Και μάλιστα ως άμεση μαρτυρία. Στο συγκεκριμένο τώρα. Το πιθανότερο είναι να εντάσσεται στη μυθολογία. Να έγινε η καταγγελία όπως την περιγράφει ο Αποστολίδης, το θεωρώ το θεωρώ ως τη λιγότερο πιθανή εκδοχή. Αδυνατώ να το πιστέψω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή