Τετάρτη, 29 Ιανουαρίου 2014

Ανώτατη Παιδεία - Ο Εκπαιδευτικός Όμιλος μετά την Κατοχή (Γενάρης 1946 – Ιούνης 1946) – 11οΤα κείμενα είναι του Ηρακλή Κακαβάνη και δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό «ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ» τεύχ. 35-36,  και 39 το 2009.


Ανώτατη ΠαιδείαΤη Δευτέρα 27/1/1947 αρχίζει κύκλος συζητήσεων με θέμα «Ανώτατη Παιδεία» και εισηγητή τον πρόεδρο του Ομίλου Χρ. Θεοδωρίδη Το θέμα συζητήθηκε σε 5 συγκεντρώσεις (Επιβεβαιωμένες είναι αυτές στις 3/2 - 10/2/1947 και 10/3/1947).
 Στις δύο πρώτες συγκεντρώσεις ο Χρ. Θεοδωρίδης παρουσίασε την εισήγηση. Αφού ανασκόπησε ιστορικά τη γέννηση του θεσμού των Πανεπιστημίων και της εξέλιξης τους μέχρι σήμερα, ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τη σημερινή κατάσταση της Ανωτάτης Παιδείας στη χώρα μας. Παρουσίασε ανάγλυφα την αξιοθρήνητη εικόνα που παρουσιάζει απ' όλες τις απόψεις και υπέδειξε τις λύσεις που μια προοδευτική και φωτεινή Πολιτεία θα μπορούσε να πραγματοποιήσει, αφού πρώτα θα διαφοροποιούσε τη Μέση Παιδεία και θα πολλαπλασίαζε τις κατευθύνσεις της Ανωτάτης Παιδείας, ώστε να βρίσκουν διέξοδο οι νέοι στη δίψα τους για τις σπουδές σε διάφορους κλάδους χρήσιμους για την ελληνική κοινωνία. Συμπληρώνοντας την εισήγηση του σε δεύτερη ομιλία ασχολήθηκε με το πρόβλημα της φιλοσοφικής σχολής. Παρουσίασε τη σημερινή φιλοσοφική σχολή σαν ένα Πανδιδαχτήριο με πλήθος από ασυμβίβαστους πολλές φορές κλάδους, που προκαλούν την απογοήτευση των σπουδαστών. Τόνισε ότι ο χωρισμός σε ειδικότητες είναι απαραίτητος. Η ειδίκευση πρέπει ν’ αρχίσει από τον πρώτο χρόνο και να είναι ουσιαστική.
Αντιγράφουμε από το ρεπορτάζ του «Ριζοσπάστη» με υπογραφή Σ.:
«… ο καθηγητής Θεοδωρίδης συμπληρώνοντας την εισήγησή του για την Ανώτατη Παιδεία εξέτασε το πρόβλημα της φιλοσοφικής Σχολής. Με την εξέλιξη της αστικής κοινωνίας και της Επιστήμης παράλληλα, η φιλοσοφική Σχολή πήρε περίεργη και μειονεκτική θέση.
Στην αντίληψή μας για την Παιδεία βασική σημασία έχει η καλλιέργεια του θυμικού, του ανθρώπου σαν άνθρωπου, του ανθρωπισμού, όπως συνηθίσαμε να λέμε από παλιά χρόνια. Αυτή κατορθώνεται με τη μύηση της νεολαίας στα αξιόλογα πνευματικά δημιουργήματα, στην ποίηση, την καλλιτεχνία, στις υψηλές ηθικές αντιλήψεις, στη ζωντανή και δημιουργική ιδεολογία για τον κόσμο και τη ζωή.
Παλαιότερα νόμιζαν πως την τέτοια παιδεία την κατορθώνουν με τη θρησκευτική διδασκαλία, αργότερα με τ’ ανθρωπιστικά γράμματα κι αυτά στάθηκαν μερικούς αιώνες και διαδιχικά στο κέντρο της πανεπιστημιακής διδασκαλίας.
Με το χωρισμό σε κλάδους το μεγαλύτερο και ζωντανότερο μέρος της νεολαίας ακολουθώντας την απαίτηση της αστικής ιδεολογίας σπρώχθηκε σε αποδοτικότερες μαθήσεις, γιατρική, νομικά, τεχνική μόρφωση. Η καλλιέργεια του θυμικού, η ανάπτυξη του ηθικού αισθητηρίου πέρασε μάλιστα σαν κάτι ανεπιθύμητο και βλαβερό για την υλική επικράτηση κι αφέθηκε σαν ελεημοσύνη και προνομιακό της φιλοσοφικής σχολής, που θα ήξερε τι να τα κάμει με τη φύση και τη σύνθεσή της, σα συντεχνία δηλαδή από φτωχούς επαγγελματίες που η θέση τους στην οικονομική και στην κοινωνική κλίμακα κατέβαινε όλο και χαμηλότερα. Ποίηση, ανώτερες συλλήψεις και συνθέσεις ήταν άδωρο δώρο, βάρος άχρηστο και οχληρό γι’ αυτόν τον κουρασμένο φτωχόκοσμο. Οσοι πήγαν στη φιλοσοφική σχολή γυρεύοντας κάτι από τα παραπάνω δοκίμασαν σκληρή απογοήτευση. Από το άλλο μέρος με μια εξέλιξη πολύ φυσική, οι φιλοσοφικές σχολές και στο εξωτερικό και σ’ εμάς, με τον πιο παρεξηγημένο τρόπο έγιναν στενά και στεγνά τεχνικές σχολές. Η μάθηση των αρχαίων γλωσσών, διάβασμα, κριτική, έκδοση κειμένων, παπυρολογία, παλαιογραφία, γλωσσολογία, αρχαιολογία, συλλογή δημοτικών τραγουδιών, λαογραφικού υλικού, πειραματική ψυχολογία, ακόμη η μελέτη των φιλοσόφων, όπως έγινε λ.χ. στο μνημειακό έργο του Τσίλερ, είναι στην ουσία τεχνικές εργασίες σαν του χημικού και του ανατόμου που απαιτούν περισσότερη αναλυτική ικανότητα και ψυχρή λογική παρά φαντασία και δημιουργική ορμή, που μπορούν να είναι επιζήμιες. Έτσι αποκλείστηκε από την ανώτερη εκπαίδευση ό,τι λέμε «παιδεία», «ανθρωπισμό» στην κυριολεχτικότερη έννοια.
Είναι όμως ύψιστη προσταγή να ξαναπάρει η ανθρωπιστική μόρφωση τη θέση της. Το ουσιαστικό μέρος της, ποίηση, τέχνη, φιλοσοφία, κοινωνική και πολιτική διαπαιδαγώγηση με τη ζωντανή και δημιουργική τους μορφή πρέπει να διδάσκονται, από εξαιρετικούς μάλιστα ανθρώπους, σε όλες τις σχολές. Έτσι θα γίνει η αναγέννηση της ανθρωπιστικής παιδείας, ακόμα και στη φιλοσοφική σχολή.
Όπως παρουσιάζεται σήμερα η φιλοσοφική σχολή είναι ένα πανδιδακτήριο με χίλιους δυο και ασυμβίβαστους καμιά φορά κλάδους, που η επιμονή των καθηγητών, όλοι να τον ακούσουν και όλοι να εξετασθούν στο μάθημά του, έχει γι’ αποτέλεσμα θλιβερά κουρέλια μοναχά να κουβαλήσουν οι νέοι από κάθε κλάδο. Ο χωρισμός σε ειδικότητες είναι απαραίτητος. Η ειδίκευση πρέπει να αρχίσει από τον πρώτο χρόνο και να ‘ναι ουσιαστική. Για τη σχολή αυτή που είναι τόσο μεγάλη η σημασία της, όπως και της φυσικομαθηματικής, για την εκπαίδευση του λαού, πρέπει να γίνει ιδιαίτερη μέριμνα. Το βιοτικό επίπεδο των αποφοίτων τους πρέπει να υψωθεί με τρόπο φιλόστοργο και γενναίο. Ενώ στις μέρες μας ζήσαμε τα αντίθετα. Η δικτατορία κοντά σε τόσα εγκλήματα χτύπησε βάναυσα τις δύο σχολές, εμποδίζοντας το διορισμό των αποφοίτων τους και οι κυβερνήσεις που την ακολούθησαν συνέχισαν την ίδια εγκατάλειψη, ώστε οι λειτουργοί της μέσης παιδείας, όπως ολόκληρης της παιδείας, να καταντήσουν σε πραγματική εξαθλίωση».
Τελειώνοντας έβαλε σαν πόρισμα από την έκθεσή τον τα’ ακόλουθα θέματα προς συζήτηση:
1) Ή σημερινή κατάσταση: προσωπικό, λειτουργία, διοίκηση, προγράμματα, διδασκαλία, εξετάσεις, ή θέση των φοιτητών, το πρόβλημα του πληθωρισμού. 2) Η μεταρρυθμιστική γραμμή: ορισμένη κατεύθυνση, υλικές προϋποθέσεις, διοίκηση, συμβούλιο ανώτατης παιδείας, χωρισμός σχολών (πανεπιστήμιο ή χωριστές σχολές), οι βαθμίδες της ανώτατης μόρφωσης (επαγγελματική μόρφωση, επιστημονική μόρφωση, ανώτατη έρευνα) διδαχτικό προσωπικό, ή λειτουργία, ή διδασκαλία και ή καλλιέργεια της επιστήμης, συγγράμματα, φοιτητική ζωή συμμετοχή φοιτητών στη διοίκηση, ξένη γλώσσα, σπουδές στο εξωτερικό.
Υστερα από την εισήγηση έλαβε πρώτος το λόγο ο καθηγητής κ. Γ. Γεωργαλάς, που υπογράμμισε τη σοβαρότητα της εισήγησης και του τρόπου που τέθηκαν τα θέματα πρώτη φορά δημόσια και σε τέτοια έκταση. Η ριζική μεταρρύθμιση της Ανώτατης Παιδείας είναι ένα αίτημα, που έχει τεθεί από καιρό, απασχόλησε τον ίδιο στη μακρά του σταδιοδρομία σαν ακαδημαϊκού δασκάλου, καθώς και μιαν ομάδα από καθηγητές των ανώτατων σχολών από την Κατοχή και εδώ, στην οποία ανήκε και ο ίδιος. Είναι πρόθυμος να φέρει μπρος στη συγκέντρωση του Ομίλου τις προτάσεις και τα πορίσματα της πείρας του. Όμως ένα θέμα τόσο πλατύ θέλει προετοιμασία. Ο κ. Γεωργαλάς θα αναπτύξει τις απόψεις του στη συγκέντρωση της άλλης Δευτέρας.
Την ίδια ημέρα μίλησε και ο καθηγητής κ. Ιμβριώτης. Ανάλυσε τα αίτια για την καθυστέρηση του ελληνικού πανεπιστημίου. Σα βασικό αίτιο βρίσκει την κοινωνική, πολιτική και πνευματική κατάσταση πού κυριαρχεί στην εκατονταετία από την ίδρυσή του. Από τη γενική αυτή κατάσταση πηγάζουν άλλα ειδικά αίτια: το ολιγάριθμο του διδακτικού προσωπικού, η σύσταση και το πρόγραμμα των σχολών, οι αυθαίρετες επεμβάσεις της πολιτικής, ό διωγμός της ελεύθερης σκέψης, ή έλλειψη ενδιαφέροντος για τη φοιτητική ζωή κ.ά.
Ο κ. Ιμβριώτης για την πανεπιστημιακή ανόρθωση πρότεινε τα εξής μέτρα: να πλουτιστεί το διδακτικό προσωπικό, να σχηματιστεί γύρω από τον τακτικό καθηγητή συνεργείο από υφηγητές και έμμισθους βοηθούς, σε κάθε σχολή να λειτουργήσουν περισσότερα τμήματα (ειδίκευση πτυχίο), να γίνει Ιδιαίτερο συμβούλιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση από πανεπιστημιακούς και εξωπανεπιστημιακούς. Για τους φοιτητές να οριστούν υποτροφίες, να οργανωθούν σπίτια φοιτητικά κλπ. Καθηγητές και φοιτητές να έρχονται σε επαφή ανάλογα με τον κλάδο τους με τον αντίστοιχο κοινωνικό τομέα, λ.χ. η Γεωπονική Σχολή με τα αγροκτήματα, τους γεωργικούς σταθμούς. Γενικά η όλη πανεπιστημιακή ζωή να έχει ακτινοβολία μέσα σε όλη την κοινωνία.
Τη Δευτέρα 10/2/1947 τοποθετήθηκε επί του θέματος ο καθηγητής κ. Γεωργαλάς «Σε μια αναλυτικότατη ομιλία του τόνισε πώς στην εξέταση τον θέματος μπαίνουν μερικά βασικά ερωτήματα: 1) Τι πρόσφερε ως τώρα ατό λαό μας η Ανώτατη Παιδεία; 2) Κατόρθωσε να νιώσει και να συλλάβει τα προβλήματα πού έβαζε κάθε φορά η ελληνική ζωή ως τα σήμερα; 3} Εξυπηρέτησε τις υλικές και πνευματικές ανάγκες τον λαού; 4) Εδωσε στο λαό τα στελέχη πού χρειάζονται για να αξιοποιήσει τις πλουτοπαραγωγικές δυνάμεις της πατρίδας μας και να υψώσει τον πνευματικό και υλικό πολιτισμό της; 5) Σε ποια κατάσταση βρίσκεται σήμερα ή Ανώτατη Παιδεία; 6) Έτσι όπως είναι σήμερα οργανωμένη κ' έτσι όπως λειτουργεί, μπορεί να, βοηθήσει στο μεγάλο ανοικοδομητικό έργο του λαού, δίνοντας εξειδικευμένους επιστήμονες, επαγγελματίες άξιους εργάτες για το χτίσιμο ενός καλύτερου αύριο; Για να δώσει απάντηση στα ερωτήματα αυτά χρειάστηκε να κάνει μια ανατομική εξέταση του οργανισμού της Ανώτατης Παιδείας. Ερεύνησε τους σκοπούς της Ανωτάτης Παιδείας και ανάλυσε τη σημερινή της κατάσταση (φοιτητές, καθηγητές, διδασκαλία, εξετάσεις, προγράμματα, συγγράμματα κλπ.). Επί δυο ώρες ο ομιλητής εξέτασε ένα προς ένα τα μερικότερα αυτά θέματα, αναφέροντας χαρακτηριστικά παραδείγματα και γεγονότα πάνω στο καθένα. Το γενικό συμπέρασμά του ήταν πως στα βασικά ερωτήματα ή απάντηση κάθε άλλο είναι παρά ικανοποιητική. Από τις συζητήσεις μας,, είπε, θα μπορέσουμε να βρούμε τι πρέπει να γίνει για να εξυπηρετήσει η Ανώτατη Παιδεία τον ελληνικό λαό στο μεγάλο ανοικοδομητικό έργο του που προβάλλει σήμερα μπροστά του»[1].
[1] «ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου