Τρίτη, 19 Φεβρουαρίου 2013

ΧΑΝΙΑ - Παρουσίαση «Αγνωστου Βάρναλη» 24/2/2003Την Κυριακή, 24 Φεβρουαρίου 2013, στην αίθουσα του Τ.Ε.Ε (Νεάρχου 23) στα Χανιά, στις 7.00 μ.μ. ο πολιτιστικός σύλλογος "ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ" και το βιβλιοπωλείο Πετράκη σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου του δημοσιογράφου - συγγραφέα Ηρακλή Κακαβάνη:


Ο ΑΓΝΩΣΤΟΣ ΒΑΡΝΑΛΗΣ
ΚΑΙ 19 ΑΔΗΜΟΣΙΕΥΤΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΤΟΥ"


Για τον Κώστα Βάρναλη και το βιβλίο θα μιλήσουν οι:
Μαρία Μαθιουδάκη, φιλόλογος,
Δημήτρης Δαμασκηνός, φιλόλογος,
& ο ίδιος ο συγγραφέας Ηρακλής Κακαβάνης
Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Γιώργος Πρεκατσάκης

Στην αρχή της εκδήλωσης θα προβληθεί το ντοκυμαντέρ του Τάσου Ψαρρά γαι τη ζωή και το έργο του Κώστα Βάρναλη από την τηλεοπτική σειρά ΕΠΟΧΕΣ ΚΑΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ καθώς και στιγμές από την πάνδημη κηδεία του.

Θα διαβαστούν γνωστά του ποιήματα και μελοποιημένα ποιήματα θα ερμηνεύσουν οι: Παναγιώτης Λεοντόπουλος, Στέλιος Μαραγκάκης, Νάγια Πιέρρου και η Σοφία Σακελλαρίου.


Hρακλής Κακαβάνης: «Στο έργο του Βάρναλη συναντήθηκαν οι επαναστατικές ιδέες με την υψηλή τεχνική και αισθητική». Πριν λίγες μέρες κυκλοφόρησε το βιβλίο του δημοσιογράφου-ερευνητή, Ηρακλή Κακαβάνη, «Ο άγνωστος Βάρναλης και 19 αδημοσίευτα ποιήματά του», εκδ. Εντός. Πρόκειται για ένα ιδιαιτέρως «χρήσιμο» (εξ αιτίας των άγνωστων κειμένων και τον ανεκδοτολογικών καταστάσεων που εμπεριέχει [Μία αδημοσίευτη αυτοβιογραφία του, η συμμετοχή του στο γλωσσικό ζήτημα, η σύγκρουση µε τον Ξενόπουλο, το Δελμούζο και τον Παλαμά, η κατάθεσή του στη δίκη Λουντέμη, οι παρωδίες του, ο ποιητικός "διάλογος" µε τον Καβάφη, η περίοδος της εξορίας του, τα ποιήματα που έγραψε εκεί και οι επιστολές του.] ) και «χρηστικό» (λόγω της χρονολογικης δομής του) βιβλίο, όπως εύστοχα δήλωσε και ο συνθέτης Διονύσης Τσακνής στην προχθεσινή παρουσίασή του για δημοσιογράφους και bloggers.  Το βιβλίο έρχεται να καλύψει ένα σημαντικό κενό στη φιλολογικη και ιστορική έρευνα σχετικά με τον πολυσχιδή, ποιητή, δημοσιογράφο, κριτικό, μεταφραστή και πάνω από όλα αριστερό αγωνιστή, Κώστα Βάρναλη, «τον παππού των λαϊκών αγώνων» όπως τον χαρακτήρισε ο Γιάννης Ρίτσος. 
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου