Τρίτη 25 Δεκεμβρίου 2012

«Υμνητής των γαϊδάρων»


Αντιγράφουμε από το περιοδικό «Θέματα παιδείας» ένα μικροφιλολογικό σημείωμα για τον Κώστα Βάρναλη (Διορθώσαμε βέβαια το λάθος στο όνομα του Καρθαίου):
Το βραχύβιο μεσοπολεμικό περιοδικό «Γλαύκα» αυτοπροσδιοριζόταν Μηνιαία Επιθεώρηση των Φίλων της Ειρήνης και εκδιδόταν στην Αθήνα (οδός Σοφοκλέους 1β). «Πρωτοβγήκε στα 1928» και η «Β ' περίοδος» του διάρκεσε δύο χρόνια, 1934 και 1935. Ιδρυτής και διευθυντής του ήταν ο Βασ. Λαμπρολέσβιος και διευθυντής της σύνταξης ο Αρ. Αγγελίδης.
Στους συνεργάτες του συγκαταλέγονταν ο Μάρκος Αυγέρης, ο Νίκος Καρβούνης, ο Γιάννης Σκαρίμπας, ο Νίκος Χαντζάρας και ο Παύλος Νιρβάνας. Στη σελ. 3 του τεύχους 3-4-5 (Δεκέμβρης 1934 - Γενάρης, Φλεβάρης 1935) υπάρχει μία δίστηλη ρουμπρίκα με τίτλο «Επιγράμματα στον Κώστα Βάρναλη». Στο μικρό εισαγωγικό σημείωμα του εκδότη διαβάζουμε:
«Ο μεγάλος μας ποιητής, ο Κώστας Βάρναλης, γιορτάζει τα πενηντάχρονά του. Η "Γλαύκα" χαρίζει τούτο το φύλλο της στον ποιητή, και στους αναγνώστες της τα παρακάτω επιγράμματα που γράψανε γι' αυτόν».
Και έπονται τα επιγράμματα των Νίκου Καρβούνη, Μάρκου
Αυγέρη, Γαλάτειας Καζαντζάκη και Κλ. Καρθαίου, συνοδευόμενα από επεξηγηματικά σχόλια του εκδότη. Ευθύς αμέσως παραθέτουμε τα κείμενα, όπως ακριβώς δημοσιεύθηκαν.
Ο κ. ΚΑΡΒΟΥΝΗΣ:
[Οταν ο Βάρναλης ήταν σχολάρχης στα Μέγαρα]:
Σχολάρχης Μεγάρων
καταγωγής εκ Βουλγάρων
υμνητής των γαϊδάρων
και τρώγων ως γλάρον
ποιητής άρον άρον!
Ο ΠΟΙΗΤΗΣ κ. ΑΥΓΕΡΗΣ:
Εσο, αναγνώστα, επιεικής
στους στίχους του κομμάτιον.
Εχουν πολύ το Βάρναλη
κι' ελάχιστον Οράτιον.
Η κ. ΓΑΛ. ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ:
Ο Πήγασος στα σκέλια σου
κατάντησε γαϊδούρι.
Εσύ τον πας στα Ηλύσια
κι' αυτός σε πάει στ' αχούρι.

Και ο Βάρναλης στην κ. Καζαντζάκη:
Καιρός είναι πια ν' αφήσεις
το δράμα
Και να πιάσεις το βελόνι
εν τω άμα.
Δεν ξέρουμε μόνο ποιος απ' τους δυο έκαμε αρχή στις φιλοφρονήσεις!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου